فرهان دیزل

تهران، اسلامشهر، میدان نماز، به سمت چهاردانگه، 200 مترپایین تر، ساختمان فرهان دیزل

آشنایی با تناژ کامیون و اهمیت آن در حمل‌ونقل جاده‌ای

آشنایی با تناژ کامیون و اهمیت آن در حمل‌ونقل جاده‌ای

فهرست محتوا

ماشین‌های سنگین به عنوان وسایل حمل و نقل استراتژیکی شناخته می‌شوند که مسئول حمل و نقل بارها بین شهرها و کشورهای مختلف هستند. همه روزه ماشین‌های سنگین و نیمه سنگین بخش بزرگی از بارهای سبک و نیمه سبک را در مسیرهای مختلف کشور حمل می‌کنند. وقتی صحبت از حمل بار و دریافت کرایه برای ماشین‌های سنگین و نیمه سنگین می‌شود، با مفهومی به نام تناژ کامیون سر و کار خواهیم داشت. در این مقاله از شرکت فرهان دیزل می‌خواهیم به بررسی تناژ کامیون پرداخته و شما را با نکات جالبی در این باره آشنا کنیم.

آشنایی با تناژ کامیون

تناژ کامیون به حداکثر وزن مجاز برای بارگیری محموله‌های مختلف در یک کامیون اشاره دارد. یک ماشین سنگین و یا نیمه سنگین مجاز خواهد بود تا حداکثر تناژ مجاز را که توسط راهنمایی و رانندگی تعیین می‌شود، حمل نماید. همچنین حداکثر ظرفیت یک ماشین سنگین در دفترچه راهنمای آن نیز درج شده است. تناژ کامیون یک معیار ایمنی و محیطی است که برای جلوگیری از آسیب به جاده‌ها و معابر، کامیون‌ها و حتی رانندگان مهم است. هر کامیونی باید بر اساس تناژ خود بارگیری کند و این کار بر اساس قواعدی که در حمل و نقل هر کشوری رایج است، تعیین می‌شود.

کامیون باری 26 تن

اهمیت تناژ کامیون

رعایت تناژ از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ زیرا تاثیر بسیار زیادی را در حفظ امنیت جاده‌ها خواهد داشت. در ادامه شما را با برخی از اهمیت‌های تناژ ماشین سنگین آشنا خواهیم کرد.

حفظ ایمنی جاده‌ها. یکی از موارد اهمیت تناژ کامیون را باید در نقش آن در حفظ ایمنی جاده‌ها دانست. ماشین‌های سنگین بنا به خصوصیات خود ممکن است که ظرفیت خاصی را برای حمل بار داشته باشند. هر چه بار بیش‌تری توسط یک ماشین سنگین حمل شود، ممکن است که فشار بسیار زیادی بر زیرساخت‌های جاده‌ای کشور وارد کند. به طور مثال، تردد کامیون‌های فوق سنگین ممکن است باعث تخریب آسفالت جاده‌ها شود.

جلوگیری از نقص فنی کامیون‌ها. رعایت تناژ کامیون اهمیت دیگری را در بحث جلوگیری از نقص فنی کامیون‌ها خواهد داشت. کامیون‌هایی که با ظرفیت بسیار بیشتر از حد مجاز تردد می‌کنند، ممکن است که با مشکلات فنی مختلفی در طول مسیر مواجه شوند. راننده‌ها بهتر می‌دانند، ترمزگیری با بارهای فوق سنگین بسیار خطرناک بوده و این احتمال وجود دارد تا چرخ‌ها توان ترمزگیری نداشته باشند و حوادث جاده‌ای ناگواری رقم بخورد. همچنین حمل بارهای فوق سنگین باعث می‌شود تا فشار بسیار زیادی بر مجموعه موتور، گیربکس و دیفرانسیل وارد شده و استهلاک آنها را به طرز چشمگیری افزایش دهد.

کاهش آلودگی محیط زیست. یکی دیگر از موارد اهمیت رعایت تناژ کامیون در نقش این کار در کاهش آلودگی محیط زیست خواهد بود. کامیون‌هایی که با بار اضافه تناژ تردد می‌کنند، معمولا به دلیل فشار بیشتری که به موتور کامیون وارد می‌شود، مصرف سوخت بیشتری دارند و آلاینده بیشتری نیز تولید می‌کنند. این مسئله منجر به افزایش آلودگی هوا و تغییرات اقلیمی می‌شود که با رعایت تناژ کامیون ‌ها می‌توان در کاهش اثرات زیست محیطی ناشی از مصرف سوخت‌های فسیلی سهیم شد.

افزایش بهره‌وری و سودآوری. یکی دیگر از مزایا و اهمیت تناژ کامیون و تریلی‌ها در افزایش بهره‌وری و سودآوری خواهد بود‌. درست است که با حمل بارهای سنگین‌تر درآمد بیشتری عاید مالک کامیون خواهد شد. با این حال، استهلاک ماشین بیشتر شده و همچنین احتمال جریمه شدن و دریافت عوارض بیشتر از کامیون شما نیز وجود خواهد داشت. در چنین وضعیتی بهتر است تا با رعایت ظرفیت استاندارد حمل بار توسط کامیون‌ها از جریمه شدن و متحمل شدن هزینه‌های اضافی پیشگیری شود.

کامیونت 6 تن

چه عواملی باعث افزایش ظرفیت حمل بار یک ماشین سنگین می‌شوند؟

عوامل مختلفی باعث می‌شود تا به یک ماشین سنگین اجازه حمل بار بیشتری داده شوند. در اینجا شما را با برخی از این عوامل تعیین کننده تناژ کامیون آشنا خواهیم کرد.

تعداد محورها. یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده ظرفیت تناژ کامیون تعداد محورهای آن خواهد بود. کامیونی که به جای یک محور محرک از دو محور برخوردار باشد، ظرفیت حمل بار بیشتر و اجازه حمل بارهای سنگین تر را خواهد داشت‌.

نوع ماشین سنگین. نوع ماشین سنگین نیز از دیگر عوامل تعیین کننده تناژ کامیون خواهد بود. ماشین‌های سنگین در مدل‌های مختلفی همچون کامیونت‌ها، کامیون‌های باری، کامیون‌های کمپرسی و کشنده‌ها وجود دارند. کامیونت‌ها در کشور ما معمولاً با مشخصات فنی تقریبا یکسانی عرضه می‌شوند. در حالی که ظرفیت حمل بار آنها بر اساس طول شاسی تعیین می‌شود. کامیون‌های باری و کشنده‌ها ظرفیت تناژ بر اساس تعداد محورها و قدرت موتور کامیون تقسیم بندی می‌شوند.

شرایط مسیر. شرایط مسیر نیز یک عامل مهم تعیین کننده در ظرفیت تناژ کامیون ‌های در حال تردد در این مسیرها خواهد بود. جاده‌هایی که عرض کمی دارند و یا اینکه کوهستانی بوده و شیب‌های شدیدی دارند، باعث می‌شوند تا هر نوع ماشین سنگینی اجازه حمل بار در این مسیرها را نداشته باشد. به طور مثال یک ماشین سنگین با تناژ بالای ۴۰ تا ممکن است نتواند در یک جاده کوهستانی با شیب زیاد حرکت کند.

قدرت موتور. یکی دیگر از عوامل تعیین کننده ظرفیت و یا تناژ کامیون در قدرت موتور آنها خواهد بود. هر چقدر که قدرت یک ماشین سنگین بیشتر باشد، اجازه حمل بارهای سنگین‌تر را در صورت داشتن سایر شرایط خواهد داشت. به طور مثال، یک کامیون کشنده ۴۰۰ اسب بخاری تک محور محرک ممکن است تا حداکثر ظرفیت تناژ ۴۰ یا ۴۲ تنی را داشته باشد. در حالی که یک کامیون کشنده تک محور محرک ۵۰۰ اسب بخاری اجازه حمل بار ۴۴ تنی را خواهد داشت.

کشنده جفت محور

اضافه تناژ کامیون چیست؟

اضافه تناژ کامیون به معنای داشتن وزن بیش از حد مجاز برای آن کامیون خواهد بود. این امر می‌تواند به دلیل بارگیری بیش از حد و یا تغییر نوع بار باشد. اضافه تناژ علاوه بر اینکه موجب آسیب رسیدن به ماشین سنگین می‌شود، ممکن است باعث بروز نقص فنی و افزایش مصرف سوخت و یا بروز حوادث جاده‌ای شود‌. از این بابت پلیس راهور و راهنمایی و رانندگی معمولا جریمه‌ای را برای اضافه تناژ کامیون در نظر می‌گیرد. به طور مثال جریمه اضافه تناژ در حال حاضر در کشور ما به صورت هزار تومان به ازای هر کیلوگرم اضافه بار خواهد بود.

سخن پایانی

در این مقاله از شرکت فرهان دیزل، شما را با مفهوم تناژ کامیون آشنا کردیم. در پایان، در صورتی که به کسب اطلاعات بیشتر درباره خرید اقساطی ماشین سنگین تمایل دارید، می‌توانید با کارشناسان فرهان دیزل از طریق راه‌های ارتباطی در وب سایت در ارتباط باشید.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سوالی دارید؟ با ما صحبت کنید!
مکالمه را شروع کنید
سلام! برای چت در WhatsApp پرسنل پشتیبانی که میخواهید با او صحبت کنید را انتخاب کنید