فرهان دیزل

تهران، اسلامشهر، میدان نماز، به سمت چهاردانگه، 200 مترپایین تر، ساختمان فرهان دیزل

بررسی و مشخصات فنی کامیونت دند (Dand)

بررسی و مشخصات فنی کامیونت دند (Dand)

فهرست محتوا

کامیونت دند یکی از مهم ترین محصولات شرکت دند است که در کشور ایران تولید می شود. شرکت دند بیش از 5 سال است که در زمینه تولید و ساخت کامیونت های دند فعالیت می کند. این برند پس از برند آمیکو، دومین برند ملی و داخلی معتبر در تولید ماشین های نیمه سنگین و سنگین است. محصولات شرکت دند در یک سال اخیر به تولید انبوه رسیده است. قیمت این نوع کامیونت در مقایسه با سایر کامیونت های مشابه که در بازار موجود است، حدود ۵٠ درصد کمتر است.

 زمانی که برند دند در حیطه تولید ماشین‌ های سنگین و نیمه سنگین معرفی شد، تنها مدل ۵.۲ تنی کامیونت دند به بازار کشور عرضه شده بود. موفقیت های زیاد این برند، مهندسان و طراحان داخلی کشور را به این فکر فرو برد تا کامیونت های ۶ و ۸ تنی برند دند را نیز تولید و روانه بازار کنند. در این مقاله قصد داریم مطالبی را در مورد خصوصیات و مشخصات فنی انواع کامیونت دند بیان کنیم. تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

بررسی خصوصیات انواع کامیونت دند

خصوصیات انواع کامیونت دند

کامیونت دند مشخصات فنی و ظاهری قابل توجهی دارد. ابعاد مناسب و عرض کم این نوع کامیونت، بستر مناسبی را برای عبور راحت آن از مسیرهای دشوار درون شهری و خارج شهری فراهم می کند. کامیونت دند در مقایسه با برند فاو و ایسوزو سوخت کمتری را مصرف می کند. سایز لاستیک در این نوع کامیونت معادل    7.0016 R است. در این نوع کامیونت از انواع رینگ های فلزی استفاده می شود. زیرا مقاومت رینگ های فلزی در مقابل ضربه های فیزیکی و ناهمواری های جاده های درون شهری و برون شهری بیشتر است. شرکت دند برای ساخت تانکر های سوخت در کامیونت دند از قطعات فلزی استفاده می کند. تانکر فلزی باید در مقابل رطوبت و اکسیژن مقاوم باشد و دچار فرسایش یا زنگ زدگی نشود. ظرفیت تانکر سوخت در این نوع کامیونت معادل 70 لیتر است. 

سیستم تهویه مطبوع یکی از مهم ترین امکانات داخلی کامیونت دند است. به گونه ای که در این کامیونت از  سیستم تهویه مطبوع A/C استفاده می شود. کامیونت دند به سیستم پخش رادیو و USB پیشرفته مجهز شده است. از امکانات دیگر این نوع کامیون می توان به اتاق برگردان، شیشه بالابر برقی، کمربند ایمنی، بخاری، تهویه سقفی کابین و آلارم دنده عقب اشاره کرد. شرکت دند سعی می کند که در تولید هر کدام از قطعات و سیستم های این نوع کامیونت از مواد با کیفیت استفاده کند. برند دند تلاش می کند تا انواع مختلف کامیونت دند را تولید کند و به  بازار داخلی و جهانی عرضه کند.

بررسی توان موتور و سوخت مصرفی کامیونت دند

سوخت مصرفی کامیونت دند

موتوری که در کامیونت دند مورد استفاده قرار می گیرد، از نوع4DW93-84E  FAWاست. این موتور قدرت بسیار زیادی در تولید نیروی مکانیکی و جنبشی دارد. به گونه ای که حداکثر گشتاور و توان تولید شده توسط این موتور بر اساس استاندارد های بین المللی خودروسازی به ترتیب 63 و 220 MRP ارزیابی شده است. هر چقدر که گشتاور تولید شده توسط یک موتور کامیونت بیشتر باشد، کامیونت می تواند مقدار بار بیشتری را حمل کند. در این حالت به سایر قطعات و دستگاه های تشکیل دهنده کامیونت فشار وارد نمی شود. اما اگر مقدار بار حمل شده توسط کامیونت بیشتر از توان موتور باشد، آسیب دیدگی و استهلاک خودرو به مرور زمان بیشتر می شود. این نوع کامیونت در مقایسه با سایر کامیونت های موجود در بازار سوخت کمتری را مصرف می کند.

کامیونت دند به ازای هر 100 کیلومتر مسافتی که طی می کند، 12 لیتر سوخت مصرف می کند. این نوع کامیونت در مقایسه با سایر خودرو های سنگین، آلاینده های کمتری را تولید می کند و نقش کمتری در آلودگی هوا دارد. میزان آلاینده ها و گاز های سمی تولید شده توسط خودرو های سبک، نیمه سنگین و سنگین به مقدار مصرف سوخت و نوع آن بستگی دارد. هر چقدر که خودرویی سوخت بیشتری را مصرف کند، گاز های سمی بیشتری را مثل کربن دی اکسید و گوگرد دی اکسید تولید می کند. در نتیجه به محیط زیست آسیب بیشتری وارد می کند.

بررسی سیستم انتقال قدرت کامیونت دند 

سیستم انتقال قدرت کامیونت دند 

نیرو یا گشتاور تولید شده توسط موتور کامیونت دند به کمک سیستم انتقال قدرت به چرخ های محور جلو و عقب منتقل می شود. سیستم انتقال قدرت در انواع کامیونت های مختلف دند از سه قسمت کلاچ، دیفرانسیل و سیستم جعبه دنده یا گیربکس تشکیل می شود. در ادامه در مورد بخش های مختلف سیستم انتقال قدرت در کامیونت دند توضیح می دهیم.

سیستم گیربکس

سیستم گیربکس دند

شرکت دند برای افزایش نیروی محرکه کامیونت از گیربکس FAW-ZQCAS5-25 استفاده می کند. این نوع گیربکس در کامیونت دند نقش اصلی در کنترل، تنظیم و انتقال نیروی تولید شده در موتور به چرخ های خودرو دارد. راننده می تواند با استفاده از جعبه دنده با گیربکس جهت حرکت کامیونت را به راحتی به سمت جلو یا عقب تغییر دهد. همچنین رانندگان برای کنترل و کاهش سرعت کامیونت دند در سراشیبی یا سرازیری از گیربکس استفاده می کنند. در این نوع کامیونت برای کنترل بهتر سرعت چرخ های جلو و عقب از گیربکس دستی استفاده می شود. راننده در هنگام استفاده از گیربکس دستی برای عوض کردن دنده باید پای خود را بر روی کلاچ فشار دهد تا ارتباط بین گیربکس و موتور قطع شود.

سیستم کلاچ

کلاچ یکی از مهم ترین قطعات تشکیل دهنده سیستم انتقال قدرت در کامیونت دنده است. کلاچ به نوعی قطعه گفته می شود که بستر مناسبی را برای ارتباط گیربکس و موتور خودرو فراهم می کند. کلاچ نقش مهمی در انتقال نیرو یا قطع آن بین موتور و گیربکس دارد‌. کلاچ به کار رفته در این نوع کامیونت از نوع تک صفحه ای خشک است که به کمک سیستم هیدرولیکی کار می کند. کلاچ تک صفحه ای خشک یکی از رایج ترین و پرکاربردترین کلاچ های دیسکی است. این نوع کلاچ برخلاف کلاچ خیس بدون روغن و به صورت کاملا خشک و مکانیکی کار می کند. میزان نیروی اعمال شده در این نوع کلاچ بر اساس مقدار فشار وارد شده به پدال کامیونت صورت می گیرد.

تعداد دنده های کامیونت

تعداد دنده های به کار رفته در کامیونت های مختلف به عوامل مختلفی مثل وزن خالص، وزن ناخالص، قدرت موتور، نوع گیربکس، نوع سیستم کلاچ و مقدار نیروی تولید شده توسط موتور کامیونت بستگی  دارد. در کامیونت دند از 6 دنده استفاده می شود که یک عدد از این دنده ها برای حرکت رو به عقب ماشین طراحی شده است.

بررسی خصوصیات سیستم تعلیق کامیونت دند

در کامیونت دند از جلوبندی و سیستم تعلیق مناسب و پیشرفته ای استفاده شده است. هر چقدر که در تولید سیستم جلوبندی و تعلیق کامیونت از قطعات و تجهیزات مناسب تر استفاده شود، کارایی و مکانیسم عملکرد خودرو افزایش می یابد. برند دند سعی کرده است که از فرمان و سیستم ترمزی مناسب در کامیونت دند استفاده کند تا شرایط کار کردن با این نوع خودرو را برای رانندگان مختلف راحت تر و جذاب تر کند. در ادامه در مورد نوع فرمان و سیستم ترمزی به کار رفته در کامیونت دند صحبت می کنیم.

فرمان هیدرولیکی کامیونت دند

فرمان هیدرولیکی کامیونت دند

در کامیونت دند از فرمان هیدرولیکی استفاده می شود. کارخانه های تولید کننده خودرو بر اساس نوع و عملکرد ماشین از سه نوع فرمان ساده، هیدرولیکی یا الکتریکی استفاده می کنند. فرمان های هیدرولیکی و الکتریکی امکان چرخاندن غربیلک فرمان را برای رانندگان راحت تر می کنند. زیرا رانندگان در هنگام چرخاندن فرمان ساده انرژی زیادی را صرف می کنند و به مرور زمان دچار آسیب های عضلانی در ناحیه دست و بازو می شوند. هر چقدر که چرخاندن فرمان سخت تر باشد، امکان بروز تصادف نیز افزایش می یابد. زیرا راننده سخت تر می تواند خودرو را کنترل کند. نیروی لازم برای چرخش فرمان هیدرولیک توسط پمپ روغنی که در آن تعبیه شده است تأمین می شود. 

فرمان هیدرولیک

سیستم ترمز کامیونت

در کامیونت دند به منظور افزایش عملکرد ترمز از بوستر خلاء استفاده می شود. بوستر یکی از مهم ترین اجزای تشکیل دهنده سیستم ترمز است که در انواع ترمز های دیسکی و کاسه ای مورد استفاده قرار می گیرد. مکانیسم عملکرد بوستر به کمک نیروی خلاء صورت می گیرد. نیروی خلاء در اثر فعالیت موتور کامیونت تولید می شود. بوستر به کمک نیروی خلاء، نیرویی را که راننده به واسطه پای خود به پدال ترمز وارد می کند، چندین برابر می کند. سپس این نیروی تقویت شده را به سیلندر اصلی سیستم ترمز انتقال می دهد. بوستر به نوعی قوطی فلزی سیاه رنگ گفته می شود که محل قرارگیری آن در پشت موتور است.

شرکت دند برای افزایش امنیت کامیونت در برابر تصادف و سایر اتفاق های پیش بینی نشده از سیستم ترمزی دو مداره استفاده می کند. در سیستم ترمزی دو مداره از دو پمپ برای انتقال فشار به چرخ های جلو و عقب خودرو استفاده می شود. بنابراین اگر عملکرد یکی از پمپ های ترمز دچار آسیب دیدگی یا نشتی شد، پمپ ترمز دوم می تواند سرعت ماشین را کنترل کند. در کامیونت دند از سیستم های ضدقفل و امنیتی مختلفی مثل سیستم های ABS و EBD استفاده می شود.

بررسی سیستم الکتریکی کامیونت 

سیستم الکتریکی کامیونت دند

سیستم الکتریکی یکی از مهم ترین سیستم های تشکیل دهنده کامیونت دند است. در صورتی که عملکرد سیستم الکتریکی خودرو مناسب نباشد، عملا خودرو کاربردی ندارد. سیستم الکتریکی کامیونت دند به دو نوع تقسیم می شود. نوع اول شامل قطعاتی می شود که نیروی الکتریکی خود را تأمین می کنند. در حالی که نوع دوم شامل قطعاتی می‌ شود که نیروی الکتریکی یا برق تولید شده در کامیونت دند را مصرف می کنند. از جمله سیستم های برق رسانی کامیونت دند می توان به باتری، دینام، کوئل، دلکو، شمع و مدار های الکتریکی اشاره کرد.

بررسی عملکرد باتری در کامیونت

باتری یکی از مهم ترین اجزای تشکیل دهنده سیستم برق رسانی کامیونت دند است که نقش مهم و اصلی در ذخیره کردن نیروی الکتریسیته یا برق دارد. سیستم برق رسانی در هنگام روشن بودن کامیونت، نیروی الکتریکی مورد نیاز قطعات مختلف را از طریق تبدیل انرژی مکانیکی موتور به انرژی الکتریکی فراهم می کند. اما زمانی که کامیونت خاموش است، باتری به عنوان منبع اصلی تأمین نیروی برق مورد نیاز قطعات مختلف کامیونت مثل سیستم صوتی و بالابر برقی عمل می کند. بنابراین هر چقدر که مقدار ولتاژ باتری بیشتر باشد، نیروی الکتریکی تولید شده توسط آن نیز افزایش پیدا می کند. امروزه از باتری های مختلفی مثل باتری های خشک و سرب اسیدی در کامیونت ها استفاده می شود. در کامیونت دند از ولتاژ باتری 24 ولت استفاده می شود. باتری کامیونت دند باید هر دو سال تعویض شود زیرا قدرت و کارایی آن در طول دو سال کاهش می یابد.  

 

بررسی خصوصیات کامیونت 2.5 تنی دند

کامیونت 2.5 تنی دند

طول این نوع کامیونت دند، 8/4 متر، عرض آن  76/1 متر و ارتفاع آن 2 متر است. طول، عرض و ارتفاع کامیونت دند در هنگام بارگیری به ترتیب 3 متر، 9/1 متر و 71 سانتی متر تخمین زده می شود. وزن کامیونت دند 2.5 تنی به طور خالص 2000 کیلوگرم است. اندازه وزن این نوع کامیونت در دو حالت خالص و ناخالص با یکدیگر متفاوت است. به گونه ای که وزن ناخالص این نوع کامیون 5200 کیلوگرم ارزیابی شده است. وزن روی محور جلو و عقب کامیونت دند به ترتیب 2300 و 4300 کیلوگرم است. بنابراین محور عقب خودرو توانایی بیشتری در حمل بار دارد. حداکثر باری که این کامیونت ها قادر به حمل آن هستند، ۳٫۵ تن می باشد. کارخانه دند در تلاش است تا کامیونت های 6، 8 و 10 تنی را نیز تولید کند.

عوامل مؤثر بر قیمت کامیونت

قیمت کامیونت دند نیز مثل سایر کامیونت ها مدام در حال نوسان و تغییر است. اگرچه راهکارهایی در مورد ثابت نگه داشتن بازار خودرو ارائه شده است اما هنوز نتیجه بخش نبوده اند. از جمله عوامل مؤثر بر قیمت کامیون  می توان به قیمت دلار، نرخ ارز، قیمت آهن آلات و فلزات مختلف، وزن و امکانات کامیونت اشاره کرد. بدیهی است هر چقدر که وزن، امکانات و میزان کاربری های کامیونت بیشتر باشد، قیمت آن نیز بیشتر می شود.

 

کلام پایانی

در این مقاله تلاش کردیم اطلاعات مفیدی را در مورد خصوصیات کامیونت دند، توان موتور و سوخت مصرفی، سیستم انتقال قدرت، سیستم تعلیق و سیستم الکتریکی کامیونت دند بیان کنیم. امیدواریم از مطالب نوشته شده در این مقاله به خوبی استفاده کنید.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سوالی دارید؟ با ما صحبت کنید!
مکالمه را شروع کنید
سلام! برای چت در WhatsApp پرسنل پشتیبانی که میخواهید با او صحبت کنید را انتخاب کنید